неділю, 4 грудня 2022 р.

 Неспійманий світом.

  Цьогоріч світ відзначає 300 день народження Григорія Сковороди - великого мрійника, мандрівного філософа та педагога.

  Цікаві факти про Григорія Сковороду:

➡️ Цей митець є найвизначнішою постаттю в культурному та літературному житті України 18 ст. Його називають мандрівним філософом. Саме його вважають основоположником жанру байки в українській літературі. Писав твори переважно староукраїнською та латинською.

➡️ Сам він називав себе Варсавою (сином свободи).

➡️ Він не мав вищої освіти (хоча були не однозначні спроби отримати вищу освіту у кращих університетах Будапешта, Відня, Братислава, Галле), але сам досконало володів багатьма мовами, як латинь, єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька.

➡️ До того ж він мав ще й музикальний талант- прекрасно грав на флейті та органі, сопілці, скрипці, гуслях, лірі та бандурі.

➡️ За життя Сковороди не було надруковано жодного його твору, хоча в рукописному все таки були. Але він був добре відомим.

➡️ Загалом він написав 17 філософських творів, 7 перекладів. Найвідоміші його твори "Сад божественних пісень", "Байки Харківські".

➡️ Сковорода ніколи не мав сім'ї, власного дому й постійного доходу. Все його майно було завжди з ним: рукописи, книжки, за поясом - сопілка, у руках - посох, на плечах -селянська свита.

➡️ Григорій Сковорода заповів ставити не хреста на своїй могилі, а камінь з його крилатою фразою "Світ ловив мене та не спіймав".




Немає коментарів:

Дописати коментар